Activitats

Us convidem a venir a gaudir de les diverses activitats que es poden realitzar en l’entorn inmediat del refugi. Activitats per a tots els nivells i edats, que podreu realitzar en solitari o amb amics i família. Un gran oportunitat per disfrutar en contacte amb la natura i descobrir paratges del Parc Natural de l’Alt Pirineu. No us les perdeu!

Senderisme

El Bosc de Virós es trova dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu, sent un dels boscos de major extensió de Catalunya, sent un bosc molt jove degut a l’explotació de ferro i carbó que daten a partir del S.II d.c. Totes aquestes troballes de mines, carboneres, vetes, camins utilitzats pels miners i carbonaires fan que es pugui gaudir de dues rutes La Costa de Meners i Buiro i Santes Creus, que centren el seu recorregut en aquesta activitat i la repercusió del bosc.

Boscos de Ferro

Itineraris per recòrrer i conèixer els valors naturals i culturals del Bosc de Virós marcats per l’època de la febre del ferro i carbó.

 

 • Itinerari Costa de Meners:
  Punt d’inici/arribada: refugi gall fer (1700m)
  Durada: 1h 20’
  Distància: 4,3 km
  Desnivell: 185m
  Dificultat: Fàcil
 • Itinerari Buiro i Santes Creus:
  Punt d’inici/arribada: Bordes de Virós (1.291m)
  Durada: 1h 30’
  Distància: 5,5 km
  Desnivell: 200m
  Dificultat: Fàcil

link-pdf-rutes-ferro

 

 

 

veure rutes en PDF

 

Altres Itineraris pel Bosc de Virós

Descobreix alguns dels racons d’aquest espai protegit del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

 

 • Itinerari forestal de la Fageda:
  Al Bosc de Virós hi ha la única Fageda del Pirineu Català, una ruta circular amb molt d’encant que us portarà des de les Bordes de Virós al Refugi Gall Fer.
  Punt d’inici/arribada: Bordes de Virós (1.291m)
  Durada: 4h
  Distància: 7,35 km
  Desnivell: 400m
  Dificultat: mitjana
 • Itinarari forestal Pla de Llacunes:
  Punt d’inici/arribada: refugi gall fer (1700m)
  Durada: 2h 30’
  Distància: 6 km
  Desnivell: 200m
  Dificultat: mitjana
 • Itinarari forestal de Serra d’Erta:
  Un recorregut en el temps on trobareu les restes dels antics campaments republicans que protegien el pas de provisions de la Seu d’Urgell, i on podreu gaudir de les vistes de Mirador de Lo Farro, l’avetosa de Virós i finalment arribar al Refugi Gall Fer per repondré forçes per la tornada.
  Punt d’inici/arribada: Bordes de Virós (1.291m)
  Durada: 6h
  Distància: 13,4km
  Desnivell: 500m
  Dificultat: difícil

Raquetes de neu

raquetes-de-neu

Tan bon punt arriba la neu al Refugi s’obren diferents recorreguts amb raquetes de neu, ben senyalitzats, de manera que es poden fer de forma autònoma, ja que són fàcils de seguir. Aquets itineraris transcorren exclussivament per dintre del bosc, passant per miradors i llocs pintorescs.

Hi ha diferents recorreguts pensats per diferents nivells perquè tant els adults com els nens puguin gaudir d’aquesta activitat a la neu.

Al refugi trobareu raquetes de lloguer per totes les talles, inclosos els més petits.

Btt

rutes-amb-btt

El Refugi Gall Fer és un lloc de pas per aquells qui vulguin viure d’aprop les antigues rutes del contraband, d’es d’on es pot arribar en pista forestal fins a Andorra, passant per Alins i la Vall de Tor. Un recorregut que no deixarà indiferent a ningú sobre tot al pas vora el pic de Lo Cobill i la Màniga, on a 2.200m es pot sentir la llibertat de les alçades.

A part hi han rutes circulars de menys nivell que recorren tot el bosc de Virós, 12km amb 400m de desnivell. Podent arribar fins les Bordes de Virós on trobareu un parking on deixar el cotxe i començar la vostra ruta.

Observació d'aus

El Bosc de Virós és un espai on es donen una sèrie de característiques mediambientals que fan que hi convisquin una gran varietat d’aus, algunes d’elles en perill d’extinció. Lloc on el Gall Fer ha trobat el seu hábitat natural degut a que la major part del sotabosc el forma la boixerola, aliment principal d’aquesta espècie. Les condicions del bosc han fet que aquesta espècie hagi pogut procrear i mantenir una població estable.

 

verde por dentro

D’altres espècies que es poden observar i escoltar són el Picot Negre, Picot Garser Gros, el Trencalòs, el Pit-roig, la Perdiu blanca i el Musol Pirinenc, entre d’altres.

observacio-aus

Aquest final de febrer de 2015 hem pogut gaudir del moviment migratori de les Grulles, un moment molt important atès que feia anys que no es donava.

lonelybirder_logo

Recollida de bolets

El Bosc de Virós va ser pioner en la  regulació de la recollida de bolets, motiu per el qual el fa un bosc sostenible, ja que posteriorment s’inverteix en la neteja de boscos. És un lloc característic per la gran diversitat de bolets que hi creixen començant per la múrgola de bosc, ceps, rovellons, rossinyols, cama grocs, fredolics, etc.

Observació d'estels

Al mateix Refugi  és un bon lloc on poder observar els estels, gràcies que està allunyat de poblacions i contaminació llumínica, la visió és molt clara i es poden visualitzar una gran quantital d’estels i constel·lacions.

Circuits d'orientació

 

El refugi disposa de dos circuits d’orientació amb bruixola de diferentsdurades. Aquí mateix els guardes del Refugi us proporcionaran el material necessari i explicacions per fer l’activitat.
circuits orientació

Esquí de fons

El refugi Gall Fer serveix com a equipament de les Pistes d’Esquí Nòrdic Virós – Vall Ferrera. A les instal·lacions es disposa de material de lloguer i podreu treure el vostre forfet i un plànol de les pistes.

El recorregut de les pistes consta de 25km, assolint  la cota máxima de 2000m on arribant al mirador dels Meners podreu gaudir  de la panorámica que formen els pics de Montsent de Pallars, Montorroio, La Bonaigua, el Calvo, Certascan, Monteixo, Norís i Gerri.

Les pistes consten de diferents nivells, de tal manera que trobareu el vostre espai tant si aneu en familia, voleu aprendre o sou bon coneixedors de l’esport.

Ascencions/Esquí de muntanya

esqui

Arribant fins al refugi en turisme, podeu gaudir de tres ascencions de diferents nivells dels següents cims:

 • Lo Cobill (2.588 m) és el primer pic que es pot coronar des del refugi, és una ascenció de nivell mitjà i amb un desnivell positiu de 888m, des del qual podem observar una panorámica de 360º de la Pica d’Estats, el Sotllo, el Verdaguer,Monteixo, Norís, Gerri, la Serralada del Cadí, Massís d’Orri, entre d’altres.
 • La Màniga (2.615 m) un cop assolit el pic de Lo Cobill amb poc desnivell de diferencia i una durada d’una hora arribem al pic de la Màniga.I on podreu divisar els cims descrits anteriorment.
 • Salòria (2.789 m) un pic de més nivell per als més intrèpids. Consta d’un desnivell de 1.800m i una durada des de que surt fins que es pon el sol.

Trobareu la informació necessària dirigint-vos als guardes del refugi.

Per als amants de l’esquí de muntanya i raquetes de neu, des del refugi podreu gaudir de les tres ascencions amb un itinenari a peu del refugi. Us deixem uns enllaços per anar fent boca:

Lo Cubil i Pic de la màniga

App Alt Pirineu, deixa’t guiar:

This post is also available in: Spanish